"Suntem trecători! Dar ştim, în trecerea noastră, să săpăm urme adânci în sufletele unor străini."
Nu scriu aici pentru că vreau să zgudui sau să impresionez lumea cu ideile mele... scriu doar pentru a nu lăsa să se piardă ceea ce se află în mine, la un moment dat. Peste ani, cuvintele mele de aici îmi vor arăta calea pe care am mers.

Sau, cum spunea Bernanos: "Nu știu pentru cine scriu, dar știu de ce scriu. Scriu ca să mă justific. În ochii cui? Am spus-o deja, dar înfrunt ridicolul de a mai spune-o odată: în ochii copilului care am fost."

vineri, 26 iunie 2009

Fagarasul ma asteapta...

Nu vreau ca aceste cuvinte ale mele sa fie luate ca vreun afront personal catre cineva. Dar nu ma pot abtine!
Zilele trecute, am primit acest mass message: "APEL CATRE TOTI ROMANII !!! Pana miercuri 24 iunie cand se va da votul final pt Legea pasapoartelor biometrice si a implementarii cip-urilor umane, va rugam sa va mobilizati cu mic cu mare - rude, prieteni, cunostinte etc - si sa spuneti rugaciunea TATAL NOSTRU de 7 ori la rand in fiecare seara de la 21.15 - 21.30 pt ca Dumnezeu sa salveze acest popor si aceasta tara de la acest dezastru iminent. E singura noastra sansa si singurul lucru pe care noi mai putem sa-l facem in acest moment. FACETI CUNOSCUT ACEST MESAJ LA CAT MAI MULTI OAMENI. ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU. AMIN. !!! "
Deci, ati inteles? Daca ceva nu merge bine in tara, in lume, daca altii dau legi care ne lezeaza, poate, integritatea personala sau interesul, daca vedem cu ochii nostrii cum suntem furati de catre cei ce fac legile si nimeni nu e pedepsit, desi se spune si la televizor, pe cand daca un amarat fura o paine si mai are si 7 copii acasa, face ani buni de parnaie, daca un demnitar iti omoara cu masina copilul sau parintele pe trecerea de pietoni si nu pateste nimic, etc., tot ce trebuie noi sa facem este sa "ne mobilizam cu mic cu mare - rude, prieteni, cunostinte"... si sa spunem Tatal Nostru de 7 ori inainte de culcare! Deci, mobilizarea inseamna sa spunem aceasta... poezie, cu totii, la ora fixa. Si apoi putem dormi linistiti ca am facut "tot ce ne-a stat in putinta" pentru binele obsetsc si al nostru. Ma vad nevoit sa-l citez pe Ion Creanga: "cumplit mestesug de tampenie, Doamne pazeste!"
Personal, imi e complet indiferenta aceasta "problema" cu pasapoartele biometrice; consider alte probleme in tara asta ca fiind mult mai grave. Dar, citind acest mass din partea romanilor pe care ii doare si aceasta problema, ajungand la partea cu mobilizarea ma asteptam sa se continue cu invitatia la un miting, un protest, ceva... ma si gandeam: "uite, dom'le, societatea civila romana are ceva de zis!" Ce are de zis!? Tatal Nostru...
Deci, sper ca ati inteles: orice problema ati avea, spuneti de 7 ori Tatal Nostru si apoi dormiti linistiti, ca se rezolva. Eventual mobilizati-va si cunostintele...
Am sustinut mereu ca fanatismul religios ii indeparteaza pe oameni de credinta. Ei ajung sa confunde religia cu credinta si ajung sa creada orbeste in metaforele prin care tot ei, oamenii, in functie de zonele globului, au incercat sa explice inexplicabilul.
Dar cei care au scris si au dat mai departe acest mass, nici macar fanatici religiosi nu sunt, ci doar niste oameni lipsiti de simtul initiativei si al actiunii, dar care au vrut sa "faca si ei ceva". Atat au putut - sa indemne lumea sa spuna la ora fixa, o poezie. Caci desi mentioneaza religia si pe Dumnezeu, ei nici macar nu stiu ce este aceea o rugaciune; caci a te ruga, nu inseamna a spune pe de rost o poezie stiuta din mosi-stramosi, care nici nu mai stii ce inseamna.
Fanatismul religios, daca stam sa ne gandim, a adus cele mai mari tragedii in lume: cruciade impotriva musulmanilor, in numele Domnului, arderi pe rug a milioane de femei, in numele Domnului, prigoana evreilor, pornirea razboiului sfant, Jihadul, impotriva "paganilor crestini", etc.
Acestea fiind spuse, nici nu e de mirare ca suntem reprezentati in Parlamentul European de un cercetat penal si parnaias... Dar a zis omul "cu Crucea si cu Dumnezeu, inainte"!? A zis!

Ne auzim saptamana viitoare. Azi, la ora 18, pornesc spre Fagaras. Pentru a revedea acest munte frumos si pentru a-l ajuta putin... Asociatia Montana Carpati organizeaza, in colaborare cu Salvamont Victoria, o actiune de salubrizare a zonei adiacente refugiului Portita Vistei din masivul Fagaras si m-am oferit si eu voluntar sa ii ajut. Asa ca in acest weekend voi ajuta la coborarea din munte a cutiilor de conserve pe care "iubitorii de munte" le-au carat pana sus pline, dar n-au mai putut sa le duca mai departe goale, a peturilor, ciorapilor, chilotilor, tampoanelor folosite si a altor lucruri care nu le-au mai fost folositoare celor ce au trecut pe acolo. Si, dupa cum se anunta vremea, am banuiala ca vom aduna gunoaie ude.
Acum, nu pot sa nu ma intreb si eu, ca omul: n-ar fi mai bine sa spun eu si sa va indemn si pe voi, Tatal Nostru, de 7 ori inainte de culcare? Poate asa gunoaiele vor cobora singure, iar "iubitorii de munte" nu-si vor mai uita mizeria pe acolo...
Ne vedem luni.
Weekend placut.

_______________
Duminica, 28 iunie: las aici un link catre scurta poveste a coborarii gunoaielor uitate de "iubitorii de munte" la picioarele Moldoveanului (poate ca i le-or fi adus ofranda, mai stii!?) scrisa de Gabriel Kiss, organizatorul principal al alctiunii: http://www.carpati.org/jurnal/am_luat_muntelui_ce_nu-i_apartine/1489/

Niciun comentariu: